Scheidende ouders beter bereiken met informatievoorziening op maat
Scheiden is al moeilijk genoeg. Toch weten veel ouders die uit elkaar gaan de informatie en ondersteuning die voor hen beschikbaar is, niet te vinden of gebruiken. De overheid ontwikkelde daarom de website www.uitelkaarmetkinderen.nl: een centraal punt met betrouwbare informatie over het scheidingsproces en het belang van het kind. Maar hoe goed sluit deze informatievoorziening aan bij de leefwereld van ouders? In opdracht van het WODC onderzocht Motivaction wat ouders nodig hebben - en hoe de website beter kan aansluiten op hun behoeften.
De vraag
De centrale vraag van het onderzoek luidde: Hoe ervaren ouders en professionals de online informatievoorziening voor scheidende ouders, en op welke manier kan deze verbeterd worden om hen beter te ondersteunen tijdens het scheidingsproces? Het WODC wilde weten waarom de website op dit moment nog onvoldoende wordt benut en welke aanpassingen nodig zijn om de doelgroep beter te bereiken.
Het resultaat
Het onderzoek leverde concrete inzichten op over de informatiebehoefte van ouders en verbeterpunten voor uitelkaarmetkinderen.nl. Ouders hebben behoefte aan laagdrempelige, empathische en stapsgewijze informatie die aansluit bij de fase waarin zij zich bevinden. De website wordt als betrouwbaar ervaren, maar onvoldoende gevonden en gebruikt. De informatie sluit bovendien niet altijd aan bij de emotionele en praktische situatie van ouders.
We adviseerden onder andere om:
- De vindbaarheid van de website te vergroten, onder meer via professionals, scholen en gemeenten;
- De informatie op te delen in logische fasen van het scheidingsproces;
- Een toegankelijkere, meer empathische tone of voice te hanteren;
- Verschillende typen ouders beter te bedienen via doelgroepgerichte content.
De aanpak
Voor dit onderzoek werkten we samen met Regioplan en bundelden we onze krachten en kennis. Regioplan voerde een planevaluatie uit en heeft Motivaction uitgenodigd om samen met hen de productevaluatie uit te voeren. Dit vanwege de kennis en ervaring op het gebied van (culturele verschillen bij) scheiden en op het gebied van website evaluaties. Bovendien beschikt Motivaction over respondentenpanels van hoge kwaliteit (kwalitatief en kwantitatief) waarmee doorgaans moeilijk bereikbare doelgroepen te vinden zijn.
Het aandeel van Motivaction bestond uit een kwalitatief onderzoek onder ouders en experts en een kwantitatief onderzoek onder ouders. Regioplan voerde het kwantitatief onderzoek uit onder professionals.
We voerden negen diepte-interviews uit met ouders die recent zijn gescheiden of in een scheidingsproces zitten. Scheiden is een emotioneel beladen onderwerp. Dat maakte dat onze interviewers hun vaardigheden konden inzetten:
- De onderzoekers moesten empathisch zijn en gevoelig voor de emotionele toestand van de ouders. Hiermee creëerden ze een veilige en ondersteunende omgeving waarin ouders zich comfortabel voelden om hun ervaringen te delen.
- De interviewers moesten flexibel zijn en in staat om hun aanpak aan te passen op basis van de dynamiek van het gesprek en de behoeften van de ouders.
- Gezien de diversiteit onder ouders, was het belangrijk dat de interviewers cultureel sensitief waren en begrip hadden voor verschillende achtergronden en perspectieven. Dit hielp bij het verkrijgen van een breed scala aan inzichten die representatief zijn voor de doelgroep.
Daarnaast spraken we met acht professionals uit het veld, waaronder mediators, advocaten en medewerkers van gemeenten en wijkteams. Deze gesprekken hadden een heel andere aard. De interviewers communiceerden op een professionele en respectvolle manier met de experts en gebruikten de eerdere kennis en ervaring met onderzoek over scheiden om echt de diepte in te gaan.
De resultaten van het kwalitatief onderzoek legden we vast in een tussenrapportage. Deze vormde de basis voor de ontwikkeling van de kwantitatieve vragenlijst.
In de kwantitatieve fase legden we een online vragenlijst voor aan een brede groep ouders met scheidingservaring.
Na afronding van het kwantitatief onderzoek hielden Regioplan en Motivaction een gezamenlijke analysesessie waarin we de resultaten van het kwalitatieve en kwantitatieve onderzoek én de planevaluatie samenbrachten. Hiermee kregen we een rijk en genuanceerd beeld van de behoeften, ervaringen en barrières van scheidende ouders én de praktijkervaring van professionals. Dit leidde tot praktische aanbevelingen waarmee beleidsmakers en communicatiespecialisten gericht aan de slag kunnen om de informatievoorziening te verbeteren — in het belang van ouders én kinderen.





