Den Haag voert anoniem solliciteren in
Om discriminatie op de arbeidsmarkt tegen te gaan, voert de gemeente Den Haag volgend jaar anoniem solliciteren in. Een sollicitatiecommissie weet dan niet of de sollicitant Ahmed of Mark heet.
De gemeente voert het anoniem solliciteren in na een pilot van begin dit jaar waarbij bijna 1900 anonieme sollicitaties werden gedaan.
Er solliciteerden in die periode meer mensen met een migratie-achtergrond, een toename van 24 procent naar 31 procent, meldt onderzoeksbureau Motivaction die de proef evalueerde voor de gemeente.
Toch nam de kans dat een sollicitant met migratie-achtergrond werd uitgenodigd op een gesprek niet veel toe: van 7,1 procent in 2015 naar 8 procent. Sollicitanten met een Turkse, Marokkaanse Surinaamse of Antilliaanse achtergrond werden wel vaker uitgenodigd: van 5,6 procent naar 9,3 procent.
Uiteindelijk werden er tijdens de pilot wel meer mensen aangenomen met een migratie-achtergrond. Maar het is lastig te verklaren of dat komt door anoniem solliciteren, omdat de sollicitant na het eerste gesprek niet meer anoniem is.
"Het kan ook komen omdat er andere vacatures zijn of de arbeidsmarkt er anders voor staat", zegt Rober Dur, hoogleraar economie.
PvdA-wethouder Rabin Baldewsingh is blij met de resultaten. "Ik vind het zeer geslaagd omdat meer mensen met een etnische achtergrond hebben gesolliciteerd."
Hij benadrukt dat discriminatie op de arbeidsmarkt hierdoor niet is verdwenen. "Dit is een belangrijk instrument, maar we blijven ook inzetten om onze mensen bij sollicitaties een brede blik te laten hanteren. Ook sluit ik niet uit dat we doelgroepenbeleid gaan voeren. We zijn nog geen afspiegeling van de stad."
Hoogleraar Dur is minder onder de indruk van de resultaten. "Het is op basis van dit onderzoek niet te zeggen of dit mensen met een migratie-achtergrond een eerlijkere kans geeft op een baan. Er moet eerst meer onderzoek gedaan worden naar anoniem solliciteren."
Dur vindt het dan ook onverantwoord om anoniem solliciteren bij de overheid te verplichten, zoals de PvdA wil. "We moeten eerst meer leren over de effecten voordat wordt besloten om het als norm te maken."
Ook in andere gemeenten wordt geëxperimenteerd met anoniem solliciteren of lopen proeven.
Bron: NOS, 02-11-2016