Toegankelijkheid

Skip to main content

Tweede meting ReputatiePanel: Denken in algemeenheden bemoeilijkt het bepalen van de waarde van reputatie

10 juli 2020

Het aantonen van concrete resultaten is essentieel om de top te overtuigen van de waarde van een sterke reputatie. Die waarde van reputatie zit vooral in vertrouwen, geloofwaardigheid en aantrekkingskracht. Dat blijkt uit de tweede meting van het ReputatiePanel, een initiatief van Wepublic en Motivaction. Dergelijke algemeenheden maken het echter lastig om het belang van reputatie in de organisatie voor het voetlicht te krijgen.

De laatste meting van het ReputatiePanel had als thema ‘De waarde van reputatie’. Circa 120 experts deelden hun inzichten en ervaringen. Daarbij werd ook gevraagd of de coronacrisis impact heeft gehad op reputatiemanagement. ‘Het onderzoek laat duidelijk zien dat communicatieprofessionals een goed beeld hebben van hoe de reputatie van de organisatie gemaakt (of gebroken) wordt,’ aldus Joep Cornelissen, professor Corporate Communications & Management aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

 

De waarde van reputatie

Bij de waarde van reputatie denken de experts vooral aan (stakeholder)vertrouwen en geloofwaardigheid, license to operate en aantrekkingskracht. ‘In de kern gaat het er natuurlijk om dat mensen met je willen samenwerken en willen handelen,’ aldus een van de experts. De algemeenheid van deze parameters maakt het echter vaak lastig om intern het belang van een sterke reputatie te onderstrepen. Ook heeft een meerderheid van de respondenten geen inzicht in de financiële waarde van de reputatie.

‘Er is een spanningsveld tussen communicatie-inspanningen en het algehele gedrag van de organisatie,’ aldus Joep Cornelissen, ‘en dat laat eens te meer zien dat communicatieprofessionals een overkoepelend concept of raamwerk nodig hebben (zoals organisatie-identiteit of karakter) om de top te adviseren en gezamenlijk beleid uit te zetten op weg naar een sterke reputatie.’

 

Vinger aan de pols

De respondenten zijn unaniem in de erkenning dat een vinger aan de pols houden bij stakeholders cruciaal is voor goed reputatiemanagement. Toch vinden velen het lastig om aan te tonen wat de impact van het reputatiemanagement is. Vaak wordt dan teruggevallen op (social) media monitoring om inzicht in de waarde van de reputatie te krijgen. De helft van de respondenten doet onderzoek naar reputatie.

 

Reputatie en de coronacrisis

Een sterke reputatie vergroot de weerbaarheid in moeilijke tijden, zoals de coronacrisis. Over de impact van deze crisis op het vakgebied zijn de meningen verdeeld. Toch vinden net iets meer respondenten dat door de coronacrisis reputatie belangrijker wordt gevonden. Zo is het belang van authenticiteit nog duidelijker geworden. ‘Geloofwaardigheid, een rechte rug en dilemma’s durven delen voeg ik sinds de coronacrisis toe aan de voorwaarden voor een sterke reputatie,’ aldus een respondent.

Gevraagd naar welke organisaties tijdens de coronacrisis hun reputatie hebben versterkt, worden vooral Albert HeijnRIVM, Auping, DSM en KPN genoemd.

Booking.com en KLM zijn enkele bedrijven waarvan de reputatie schade heeft opgelopen volgens de respondenten.

 

Bron: 09.07.2020, Wepublic

 

Over het ReputatiePanel

Het ReputatiePanel bestaat uit circa 200 senior experts op het gebied van communicatie (marketingcommunicatie en corporate communicatie), reputatie en public affairs. 80% van de leden heeft meer dan 15 jaar werkervaring als professional. Het merendeel is werkzaam in organisaties met meer dan 500 medewerkers.

Panelleden geven periodiek hun visie en mening op reputatie-gerelateerde onderwerpen.

Het ReputatiePanel is een initiatief van Motivaction en Wepublic.

Je kunt het volledige rapport downloaden door het invullen van het formulier.

Wil je meer weten over het ReputatiePanel? Neem dan contact op met Karel Slootman.

 

 
"
"

Vragen?
Jeroen Senster

Email
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67

Karel Slootman

Email
Functie Managing Partner
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Never waste a good crisis

Ester Koot
21 mei 2021

Waarom zijn deze persconferenties van Rutte minder motiverend?

Cecilia Keuchenius
13 januari 2021

Een spotlight op financiële zelfredzaamheid

Jorn Lingsma
24 april 2019

In 4 stappen naar een nieuw concept. Stap 1: insights verzamelen

Henriët Hensen
04 oktober 2019
Neem contact met ons op



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency