De werkbeleving bij het Rijksmuseum in kaart gebracht
Met de SparkIndex als kompas bouwt het Rijksmuseum samen met medewerkers aan meer betrokkenheid, vitaliteit en een sterke organisatiecultuur.
De vraag
Het Rijksmuseum is een dynamische culturele instelling die midden in de samenleving staat. Met een wereldberoemde collectie en een ambitieuze visie vraagt dat veel van de medewerkers. Daarom is het des te belangrijker om te weten wat er onder hen speelt.
Om hier goed inzicht in te krijgen, wilde het Rijksmuseum een gedegen onderzoek onder medewerkers uitvoeren. Maar de ambitie reikte verder: hoe benut je de waardevolle ervaringen en ideeën die hieruit voortkomen? Samen met Sparkey ontwikkelde het museum een plan om hier concrete invulling aan te geven.
Het proces
Rijksmuseum en Sparkey hebben een onderzoek uitgevoerd onder alle medewerkers met als basis de SparkIndex, ons model om de chemie in de organisatie te meten. Verder konden we voortborduren op het onderzoek dat Rijksmuseum en Sparkey in 2022 al deden, met thema’s als vitaliteit, leiderschap en sociale veiligheid. Deze keer was er ook veel nadruk op het duiden en opvolgen van de resultaten. Met presentaties en interactieve sessies gingen zowel de organisatie als de afdelingen zelf gericht aan de slag.
Het resultaat
Er ligt nu een stevige basis met twee gedegen onderzoeken. Deze bieden inzicht in de werkbeleving en de ontwikkelingen binnen de organisatie en afdelingen. Daarnaast is er een uitgebreid interactief dashboard waarmee het HR-team zelfstandig analyses kan uitvoeren en vragen uit de organisatie kan beantwoorden, bijvoorbeeld voor specifieke afdelingen. Maar misschien wel het belangrijkste: er is een proces opgezet dat ervoor zorgt dat de resultaten daadwerkelijk in de hele organisatie landen en worden opgevolgd.



