Toegankelijkheid

Skip to main content

Datadonatie: samenwerken met universiteiten voor wetenschappelijk onderzoek

10 april 2025

Met behulp van de 65.000 inwoners van Nederland die deelnemen aan ons StemPunt panel, werven we deelnemers voor kwantitatieve onderzoeken. Dit kunnen vragenlijsten zijn, maar ook andere vormen van onderzoek. Zo hebben we afgelopen jaar enkele universiteiten kunnen helpen aan deelnemers voor datadonatie-onderzoeken.

Wat is datadonatie?  

Datadonatie houdt in dat deelnemers hun gebruiksdata van apps of apparaten delen met onderzoekers. Deelnemers delen bijvoorbeeld gegevens over (video-)content die ze gezien hebben, of spraakcommando’s die ze gegeven hebben aan een smart-speaker. Door deze data te doneren, dragen onze leden bij aan wetenschappelijk onderzoek van universiteiten. Met datadonatie kunnen onderzoekers toegang krijgen tot waardevolle en gedetailleerde data die anders moeilijk te verkrijgen zou zijn.

Van digitale sporen naar waardevolle inzichten 

Of je nu een route uitstippelt in Google Maps, een playlist afspeelt op Spotify of scrolt door je favoriete webshop -onbewust laat je overal digitale sporen achter. Sinds de invoering van de AVG in 2018 heb je als inwoner van de EU het recht om die gegevens op te vragen. Veel bedrijven bieden daarom ‘Data Download Pakketten’ aan waarmee je jouw persoonlijke data eenvoudig kunt inzien en downloaden.

Wat veel mensen niet weten: deze gegevens zijn goud waard voor wetenschappelijk onderzoek. Steeds vaker vragen universiteiten en onderzoekers of je (een deel van) jouw data met hen wil delen. Niet om jou te volgen, maar om de samenleving beter te begrijpen -denk aan onderwerpen zoals mediagebruik, mobiliteit of consumentengedrag. Jouw datadonatie kan zo bijdragen aan inzichten die écht het verschil maken.

Onze werkwijze  

Wij benaderen onze StemPunt-leden met de vraag of zij bereid zijn deel te nemen aan dit soort onderzoeken. Wij informeren de StemPunt-leden over de aard van de data die we verzamelen, het doel van de dataverzameling en de maatregelen die wij en de universiteit treffen om te zorgen dat de data zorgvuldig behandeld wordt. Na akkoord krijgen deelnemers instructies over hoe ze de gevraagde data kunnen downloaden en kunnen delen met de universiteit via een beveiligd platform. Uiteraard wordt er zorgvuldig omgegaan met de privacy en veiligheid van de gegevens, conform onze ISO 20252 en ISO 27001-certificeringen.

Meer weten? 

Wil je meer weten over hoe wij datadonatie-onderzoeken uitvoeren ? Of hoe we kunnen helpen met deelnemers voor online vragenlijsten? Neem contact op met Maaike Zijderveld of Jeroen Bruin en ontdek hoe ons panel jouw onderzoek kan versterken!

Deel dit artikel

Vragen?
Maaike Zijderveld

Email
Functie Senior Sample Manager
Telefoon +31 (0)20 589 83 83

Jeroen Bruin

Email
Functie Senior Data Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 83 83


Gerelateerde artikelen

Deelnemen aan onderzoek Vertrouwen in de journalistiek 2024

Lex van Meurs
11 maart 2024

Gezond voelen is niet hetzelfde als gezond leven

Pieter Paul Verheggen
07 april 2025

BusinessLocus: meer inzicht verkrijgen in de drijfveren van ondernemers

Rob Doornbos
11 maart 2021

Een terugblik op 2019, en een beschouwing op de toekomst

Karel Slootman
22 december 2019
Neem contact met ons op
Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en de servicevoorwaarden van Google zijn van toepassing.



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency