Diversiteit en inclusie op de werkvloer: Motivaction tekent Charter Diversiteit
Voor Motivaction krijgt de diversiteit van de Nederlandse samenleving niet alleen aandacht in haar onderzoeken maar ook op de werkvloer. Daarom heeft Pieter Paul Verheggen, algemeen directeur van Motivaction, 18 november het Charter Diversiteit ondertekend. Hiermee zet het bureau extra kracht bij haar ambitie om zich als bedrijf hard te maken voor een divers medewerkersbestand en een inclusieve werkvloer.
Diversiteit en inclusie is niet nieuw voor Motivaction.
Motivaction is al ruim drie decennia actief om in haar onderzoeken iedereen in Nederland een stem te geven. Verheggen: “Door het opbouwen van respondenten- en klantenpanels met burgers en consumenten uit alle geledingen van Nederlandse samenleving realiseren wij al veel impact om de diversiteit van de Nederlandse samenleving ook in het onderzoek te laten gelden. Maar onze ambitie gaat verder”.
Motivaction is op verschillende manieren bezig. Bijvoorbeeld door het beter representeren van biculturele Nederlanders in onderzoek door onder meer het opbouwen van respondenten- en klantenpanels met vertegenwoordigers uit alle verschillende groepen in Nederland en met specifieke veldwerkmethodieken. Ook zetten we enquêteurs in die beter aansluiten bij deze doelgroep en maken we het nut en de relevantie van het onderzoek duidelijk.
Ook richting opdrachtgevers ziet Motivaction een rol voor zichzelf weggelegd. Verheggen: “Wij vinden het ook onze rol om onze opdrachtgever het belang in te laten zien van een inclusieve onderzoeksopzet en dat dit inderdaad wel wat meer kost, maar dat je daarmee wel echt je oren te luister legt bij de samenleving”.
Het ondertekenen van het Charter Diversiteit past bij hoe diversiteit altijd al een belangrijke rol heeft gespeeld bij Motivaction, maar vooral ook bij de ambitie om hier nog meer op in te zetten. Verheggen: “Voor het realiseren van die visie, beseffen wij dat het van belang is dat organisaties zelf ook inclusief zijn. Voor ons dus niet meer dan logisch om aan te sluiten bij het Charter Diversiteit. Zodat we onze ervaringen kunnen delen, maar ook kunnen leren van best-practices. Want als onderzoekers blijven we nieuwsgierig naar wat beter kan.”
Een actueel voorbeeld is het betrekken van mensen met een visuele beperking (blinden/slechtzienden) in de onderzoeken. Vanaf 2022 worden de vragenlijsten met speciale software toegankelijk gemaakt zodat mensen met een visuele beperking geen obstakels meer ondervinden om aan onderzoek deel te nemen.
Diversiteit en inclusie op de werkvloer
Op de werkvloer van Motivaction geldt dat iedereen die binnenkomt zich altijd welkom en thuis voelt, dat het kantoor een veilige en inclusieve omgeving biedt. Op de korte termijn betekent dit dat er meer faciliteiten komen die het inclusief bedrijfsklimaat bevorderen, zoals meer kolf- en stilteruimtes en genderneutrale toiletten.
Verheggen: “Natuurlijk realiseren we ons dat het nooit helemaal af is, dus blijven we ons inzetten voor meer inclusie. Zowel in onze werkomgeving als in onze onderzoeken. Gelukkig is er veel veranderd sinds die keer in de jaren ’90 dat een opdrachtgever vroeg om twee Nederlandse vrouwen met een Surinaamse achtergrond te verwijderen uit een focusgroep omdat zij met hun opvattingen de groepsdynamiek verstoorden. Voor ons was dit een trigger om juist meer belang te geven aan representatie van ondervertegenwoordigde groepen”.
Meer dan 250 bedrijven en organisaties zijn inmiddels aangesloten bij het Charter Diversiteit, een initiatief van SER Diversiteit in Bedrijf en zelf onderdeel van het Europese platform van Diversity Charters.
Foto credits: Jeroen Poortvliet