Toegankelijkheid

Skip to main content

Dit jaar even geen goede voornemens

29 maart 2022

Nederlanders hebben twee keer zo weinig voornemens als normaal. Ruim een derde van de 18 plussers in Nederland heeft goede voornemens voor 2022. En dat is fors minder dan voorheen. Normaal heeft tussen de 75 tot 80 procent goede voornemens, blijkt uit onderzoek van ING. Motivaction zocht uit waarom. 

 

Onbewust speelt corona mee

Na een lange periode van verplicht thuiswerken, gesloten winkels, gesloten horeca, gesloten bioscopen, gesloten theaters, gesloten clubs en een avondklok is Nederland weer open. We mogen weer de deur uit voor feestjes of een bezoek aan de winkel of het terras. Voor Motivaction een mogelijke reden dat de voornemens dit jaar minder populair zijn. Wat mogelijk ook niet helpt, is het ontbreken van een momentum om goede voornemens te bespreken en aan te gaan. Kerst en oud en nieuw mochten we minder uitgebreid vieren en dat zijn nou juist de momenten waarop je het met elkaar kunt hebben over goede voornemens. 

Wij vinden het opvallend dat Nederlanders die geen goede voornemens hebben, niet de link met corona leggen. Dit zijn hun argumenten om niet aan goede voornemens te doen: 

  • Wat een onzin (überhaupt)
  • Wat een onzin, je kunt op elk moment van het jaar een goed voornemen hebben
  • Wat een onzin, je moet je niets voornemen maar gewoon doen
  • Ik hou het toch niet vol
  • Ik ben helemaal blij met hoe ik nu leef

 

Het lijkt er dus op dat corona niet bewust maar juist onbewust een impact heeft op het aangaan van goede voornemens. Echter, een derde van de 18 plussers heeft wel goede voornemens. Wij zochten uit welke voornemens zij hebben en wie zij zijn.

 

Fysieke en mentale gezondheid zijn de belangrijkste voornemens

Ook dit jaar is verbetering van de fysieke gezondheid het meest populaire voornemen. Een kwart van de Nederlanders wil hiermee aan de slag. Deze mensen willen vooral meer bewegen of sporten (18%),  gezonder eten (17%) en minder zitten (7%).

De mentale gezondheid staat op nummer twee. 14 procent van de ondervraagden neemt zich voor om in 2022 te werken aan hun mentale gezondheid. Zo willen ze meer dingen doen die ze leuk vinden (10%), of juist meer rust aanbrengen in hun dagelijkse leven en bewust ontstressen (7%). Ook slapen en sociale contacten horen bij mentale gezondheid: 7 procent geeft aan beter te willen slapen, 5 procent wil meer sociaal contact met anderen. 

  

Hoge commitment aan goede voornemens dit jaar

Degenen die toch de uitdaging zijn aangegaan, lijken meer volhardend te zijn dan normaal. Over het algemeen weten we dat slechts 1 op de 5 zijn of haar goede voornemen langere tijd volhoudt. Dit jaar geeft de helft aan voornemens als beter slapen of vaker een weekend weg vol te houden. 80 procent zegt dit bij voornemens als minder zitten en vaker de natuur in. Kortom: degenen die een commitment zijn aangegaan, gaan er dit jaar ook echt voor.

 

Vooral prestatiegerichten en balanszoekers hebben goede voornemens

Als we kijken naar de leefstijlen van Nederlanders, dan zijn er twee groepen die er duidelijk uitspringen. De ‘prestatiegerichten’ en  ‘balanszoekers’ hebben dit jaar vaker goede voornemens dan de anderen groepen (56% en 43%). De prestatiegerichten werken graag met concrete doelen en pushen zichzelf tot het uiterste. Goede voornemens aangaan en volhouden sluiten daar goed op aan. Balanszoekers zijn op dagelijks niveau al bezig om hun mentale en fysieke gezondheid te optimaliseren. Ook daar passen nieuwe voornemens bij. Verder is te zien dat met name jong volwassenen (18 t/m 24 jaar: 52%) en inwoners van de 3 grote gemeenten (Amsterdam, Rotterdam, Den Haag: 49%) goede voornemens aangaan. 

 

Benieuwd naar alle leefstijlgroepen uit ons Vitality model en hoe je hen kunt stimuleren gezond te leven? Klik hier

 

 

 

Over dit onderzoek

Dit onderzoek is uitgevoerd door Motivaction International B.V. onder het StemPunt-panel dat in ons eigen beheer is. In totaal hebben 1.029 deelnemers meegedaan tussen de 18 en 80 jaar oud. De onderzoeksdata zijn gewogen, daarbij fungeerde het Mentality-ijkbestand als herwegingskader. Dit ijkbestand is wat betreft sociodemografische gegevens gewogen naar de Gouden Standaard van het CBS. Het onderzoek vond plaats eind februari 2022. 

 

 


Vragen?
Karin Lammers

Email
Functie Senior Research Consultant
Telefoon +31 (0)20 589 82 30


Gerelateerde artikelen

Lockdown en leefstijl

Sander Metaal
02 augustus 2021

Pieter Paul Verheggen key-note spreker tijdens Protein Summit 2018

Pieter Paul Verheggen
16 oktober 2018

Millennials in 5 soorten en maten

Ester Koot
27 september 2016

Nutri-Score wordt na aanpassing het voedselkeuzelogo voor Nederland

Bram van der Lelij
29 november 2019
Neem contact met ons op



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency