Ruime meerderheid Nederlanders is voor wet 'voltooid leven'
Een ruime meerderheid van de Nederlanders (63 procent) is voorstander van een wet voltooid leven. Iets meer dan een kwart (26 procent) is tegen.
Dit blijkt uit de resultaten van een onderzoek van Motivaction, die op 15 februari werden gepresenteerd tijdens het publieksdebat over voltooid leven van de NVVE. De NVVE gaf opdracht tot het kwantitatieve onderzoek. Ruim 1260 mensen namen eraan deel, 1005 waren tussen de 18 en 70 jaar oud. De resultaten hebben betrekking op deze groep.
Een ruime helft (62 procent) kan zich voorstellen dat het leven op enig moment voltooid is. Bijna de helft sterft liever dan verder te moeten leven wanneer zij zouden lijden aan ernstige gezondheidsklachten. 38 procent vindt dat zij met die klachten moeten leren leven.
Driekwart van de Nederlanders gelooft dat een oudere die zichzelf doodt, dat doet na een weloverwogen besluit. Een ruime meerderheid (61 procent) kan zich voorstellen dat iemand zijn leven als voltooid ervaart zonder dat hij of zij aan een ernstige, onbehandelbare ziekte lijdt.
De meerderheid van de Nederlanders (64 procent) vindt dat ieder mens recht heeft op zelfbeschikking. Mensen moeten zelf kunnen bepalen of zij hun leven willen beëindigen (57 procent), al dan niet bij een voltooid leven (52 procent). De meerderheid ziet die doodswens niet als een gevolg van externe invloeden, zoals critici nogal eens tegenwerpen. Een aanhoudende doodswens betekent volgens de ondervraagden niet dat de zorg, de omgeving van de betrokkene of de samenleving heeft gefaald.
Ruim een derde van de Nederlanders kan zich voorstellen dat zij zelf hun leven zouden beëindigen als zij dat als voltooid zouden ervaren. Een bijna even groot deel kan zich dat niet voorstellen.
De meerderheid (56 procent) vindt dat ouderen medische hulp zouden moeten kunnen krijgen bij het beëindigen van hun voltooide leven. Hulp van de arts heeft verreweg de voorkeur (van 64 procent). Ruim een kwart vindt de levenseindecounselor of -begeleider daarvoor geschikt. Bijna de helft wil dat de middelen daarvoor verkrijgbaar zijn.
Een voorwaarde in een nieuwe wet zou moeten zijn dat goed wordt onderzocht of iemand zélf dood wil of dat er (sociale) dwang is van naasten. Eerst zou bovendien moeten worden geprobeerd, zo vindt 44 procent, om het leven van een oudere te verbeteren.
De leeftijdsgrens blijkt een lastig vraagstuk. 44 procent vindt dat mensen op elke leeftijd het leven als voltooid kunnen ervaren en is tegen een leeftijdsgrens. 41 procent weet niet of er een leeftijdsgrens zou moeten zijn. 15 procent is uitgesproken voorstander van een leeftijdsgrens. De leeftijd die wordt genoemd is gemiddeld 76,1, iets meer dan de 75 jaar die in het wetsvoorstel van Pia Dijkstra (D66) wordt genoemd.
Bron: NVVE, 27.2.2017