Toegankelijkheid

Skip to main content

Een op de vijf Nederlanders vermijdt huisarts door schaamte

23 september 2021

3,3 miljoen Nederlanders stellen uit schaamte voor een gezondheidsklacht weleens een huisartsenbezoek uit. Voor ruim een derde van hen (37%) duurt dit uitstel een halfjaar of langer. Daarnaast vormde de coronapandemie de afgelopen anderhalf jaar een extra barrière om medische hulp in te schakelen. Zo koos één op de zes (16%) Nederlanders er tijdens de pandemie voor geen huisarts te bezoeken vanwege de toegenomen druk op de zorg. Dit en meer blijkt uit het onderzoek ‘Badkamergeheimen’ van wereldwijd gezondheids- en hygiënebedrijf Essity.

Een bezoek aan de huisarts uitstellen, om later alsnog gediagnosticeerd te worden met een gezondheidsprobleem dat eerder vastgesteld had kunnen worden. Het is 3,3 miljoen Nederlanders weleens overkomen. Om te voorkomen dat zij met een arts over hun symptomen moeten praten, raadplegen 5,5 miljoen Nederlanders in plaats daarvan liever dr. Google voor een diagnose op het gebied van intieme gezondheidsproblemen.  

Huisarts dr. Danka Stuijver herkent dit uit haar praktijk: “Ik ervaar geregeld dat schaamte voor intieme klachten mensen ervan weerhoudt om op tijd hulp te zoeken. Pas wanneer klachten erger worden dan de schaamte gaan velen pas naar de huisarts, terwijl het inschakelen van medische hulp in een vroeg stadium erger had kunnen voorkomen.”

Ook benadrukt ze dat dokters vaak meer moeite hebben met het omgaan van de gêne van een patiënt dan met hun lichamelijke klacht, hoe intiem deze ook is: “Het is voor artsen ‘just another day at the office’. Wij vinden niks raar, alles is bespreekbaar binnen de muren van de spreekkamer en juist door open en eerlijk te zijn over je klachten help je ons zodat wij op onze beurt jou beter kunnen helpen,” aldus dr. Danka Stuijver.

 

Impact Covid-19

Niet alleen schaamte werpt een drempel op voor een bezoek aan de huisarts: de afgelopen anderhalf jaar waren er veel berichten in het nieuws over mensen die hun huisartsenbezoek uitstelden in verband met corona. 2,7 miljoen Nederlanders kozen er in de afgelopen achttien maanden voor geen huisarts te bezoeken vanwege de druk op de zorg. Verwarring kan hiervoor een reden zijn. Zo vonden 6,9 miljoen Nederlanders dat er gemengde berichtgeving was over het wel of niet naar een huisarts gaan in verband met bepaalde symptomen.

Zorgelijk, vindt Gertie Eikenaar, communicatiedirecteur bij Essity Benelux: “Dit onderzoek laat zien dat de schaamte ertoe kan leiden dat zorgwekkende symptomen onopgemerkt blijven, met alle mogelijke gevolgen van dien. Denk hierbij aan klachten gerelateerd aan incontinentie, veranderingen in de stoelgang maar ook bijvoorbeeld lipoedeem. We praten zonder problemen over de ontlasting van onze kinderen of huisdieren, maar beschouwen onze eigen gezondheid op dit vlak als een taboe. Dit moet veranderen. Als één van ‘s werelds grootste hygiëne- en gezondheidsbedrijven voelen wij ons medeverantwoordelijk voor de strijd tegen taboes op dit gebied. Door schaamte weg te nemen, er openlijk over te communiceren en daarmee mensen bewust te maken van het belang om op tijd medische hulp te zoeken.”

 

Over het onderzoek

Het onderzoek ‘Badkamergeheimen’ is uitgevoerd door Motivaction in opdracht van het wereldwijde hygiëne en gezondheidsbedrijf Essity. In het onderzoek zijn de barrières rondom intieme gezondheidsproblemen getoetst onder 1.022 Nederlanders in de leeftijd van 18 t/m 80 jaar. Het onderzoek werd uitgevoerd in augustus 2021.

 

Bron: Essity.nl.


Vragen?
Jeroen Senster

Email
Functie Principal Research Consultant
Telefoon +31 (0)6 112 909 67


Gerelateerde artikelen

Irene Zondervan in PensioenAdvies: ‘Voor pensioen moet je een leesbril hebben’

Irene Zondervan
28 februari 2019

Participatie in het 17e omnibusonderzoek biculturele Nederlanders: schrijf je in

André Kamphuis
21 februari 2021

Nederlander wil duurzame tonijn maar weet niet hoe

Els van der Velden
06 mei 2019

Een krappe arbeidsmarkt? Richt jouw HR-strategie op een kleinere doelgroep

Ester Koot
30 oktober 2019
Neem contact met ons op



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency