Non-binaire personen voelen zich drie keer vaker onveilig
Queer & Pride Amsterdam is deze week van start gegaan. Het evenement staat meer dan vroeger in het teken van diversiteit binnen de LHBTI-community. Zichtbaarheid van alle groepen binnen die community blijft belangrijk, want het is niet vanzelfsprekend dat je overal jezelf kunt zijn, of je veilig kunt voelen. Uit een van de eerste onderzoeken onder non-binaire mensen blijkt dat zij zich veel vaker onveilig voelen.
Non-binaire mensen blijken zich drie keer vaker onveilig te voelen dan anderen. Dat blijkt uit internationaal onderzoek van Motivaction in opdracht van Mastercard. In het openbaar vervoer, op het werk, of tijdens het uitgaan, in al deze situaties zien we dit verschil. Zo voelt 36% van de non-binaire mensen zich regelmatig of vaak onveilig in het openbaar vervoer. Onder de totale bevolking is dat 12%.
Uit het onderzoek blijkt verder dat 28% van de mensen die zich als non-binair identificeert, het afgelopen jaar is gediscrimineerd, gepest of uitgescholden. Van alle mensen samen zegt 13% het afgelopen jaar te zijn gediscrimineerd. Ook geven non-binaire personen hun mentale gezondheid gemiddeld een rapportcijfer 6,6, terwijl anderen een 7,5 geven. Non-binaire mensen geven dan ook vaker aan eenzaam of depressief te zijn.
Nederland relatief open voor mensen die zich identificeren als non-binair
Nederland bevindt zich in een groep West-Europese landen waar non-binaire personen door de meeste mensen geaccepteerd worden, samen met België, Frankrijk, Spanje, Portugal, Italië, Oostenrijk en Zweden. In Tsjechië, Slowakije en Israël is deze acceptatie relatief laag. Duitsland, Verenigd Koninkrijk, de VS, Canada en Polen bevinden zich daar tussenin. Daar is de bevolking meer verdeeld wat betreft de acceptatie van non-binaire mensen.
Over het onderzoek
Aan het onderzoek deden 15.935 mensen mee in 16 landen. In elk land vulde een groep van ruim n = 1000 mensen de vragenlijst in, behalve in de wat kleinere landen Portugal (n = 675) en Slowakije (n = 626). In elk land was de steekproef representatief voor de totale bevolking. In de totale steekproef in de 16 landen bevonden zich n = 452 mensen die zich identificeerden als non-binair.