Toegankelijkheid

Skip to main content

Welke financiële goede voornemens heeft Nederland voor 2021?

21 januari 2021

Het nieuwe jaar is al een paar weken op weg en het ziet er gelukkig naar uit dat we kunnen uitkijken naar betere tijden. Het afgelopen jaar heeft voor veel veranderingen gezorgd, ook op financieel gebied. Tegelijkertijd hebben we van deze veranderingen ook enorm veel geleerd over hoe we in het nieuwe jaar kunnen omgaan met onverwachte veranderende omstandigheden. 

Ondanks dat veel Nederlanders zich over het algemeen liever niet bezighouden met hun financiën, ontkomen we er niet aan om ook in 2021 na te denken over bepaalde financiële beslissingen. Zeker na een bewogen jaar waarin mogelijk inkomsten en uitgavenpatronen drastisch zijn veranderd, is januari een uitgelezen moment om ook op het gebied van financiën de goede voornemens onder de loep te nemen. Onder Nederlanders zijn grote verschillen te zien in hoe zij deze financiële voornemens invullen. Deze verschillen ontstaan niet alleen door leeftijd, geslacht, woonplaats of opleidingsniveau, maar ook opvattingen, emoties en onderliggende waarden spelen hierin een hele belangrijke rol.

Op basis van houding en gedrag van financiën (zoals uitgaven, sparen, beleggen), hebben we onze Mentality-milieus teruggebracht tot vijf duidelijk te onderscheiden groepen consumenten: Financiële intelligenten, Gecontroleerde genieters, Vrijwillig soberen, Lichtvaardig impulsieven en Ambiteuze actieven.

 

Chantal Fintality Artikel

Hoe staat het met onze financiële voornemens? 

Elk van deze groep consumenten verschilt in hun manier van financiële keuzes benaderen, en verschillen dus ook wat hun financiële goede voornemens voor het nieuwe jaar zijn. Een van deze groepen is de Financieel intelligenten, zij gaan weloverwogen en verantwoord met hun geld om en streven ernaar om financieel onafhankelijk te zijn. Een populair voornemen onder financieel intelligenten is om meer te gaan sparen voor een buffer in het aankomende jaar, 42% geeft aan dit van plan te zijn. Onder de andere Fintality groepen leeft dit minder, onder hen is maar 32% van de consumenten van plan een buffer op te gaan bouwen. Ook zijn financieel intelligenten van plan om zich meer te verdiepen in hun pensioen dan de andere Fintality milieus. Zo staat zowel het voornemen om meer geld opzij te willen zetten voor hun pensioen, en een beter oog houden op hun pensioenoverzicht beide in de top5 van goede financiële voornemens voor het komende jaar. In de top 5 onder alle consumenten komen deze twee voornemens niet voor.

Zie hieronder de top 5 van deze Financieel intelligenten 

Chantal Fintality Artikel afbeelding 2

Wil je meer lezen over de verschillende milieus, hoe zij met geld omgaan en financiële beslissingen maken? Lees dan verder in het Fintality Whitepaper!

 

 


Vragen?
Chantal Nederstigt

Email
Functie Researcher
Telefoon +31 (0)20 589 82 29


Gerelateerde artikelen

Bij een succesvol merk gaan waarden, purpose en reputatie hand in hand

Karel Slootman
24 juni 2022

Verrijk jouw database voor meer inzicht en strategie 

Seth Schaafsma
30 maart 2023

Nederland slikt zichzelf gezond: helft van de Nederlanders gebruikt voedingssupplementen

Ruurd Hielkema
10 september 2019

NPO FunX onder jongeren groeit voor vierde jaar op rij

Seth Schaafsma
12 oktober 2018
Neem contact met ons op



Copyright ©2024 Motivaction International B.V. All Rights Reserved

Powered by © Totoweb and Gonta Creative Agency